۱۳۸۹ بهمن ۱۸, دوشنبه

زنجبيل وآويشن باعث افزايش ايمني بدن مي‌شوند

دكتر محمد جواد حسين زاده در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا، افزود: بهتر است ميوه‌ها و سبزيجات نيز به صورت مخلوط و به شكل سالاد مصرف شوند چرا كه هر كدام از ميوه‌ها و سبزيجات حاوي مواد غذايي خاصي هستند و زماني كه با يكديگر مصرف مي‌شوند، تاثيرگذاري همديگر را بر بدن افزايش مي‌دهند.

وي با بيان اين كه سيستم ايمني بدن بويژه در فصول سرد سال بايد تقويت شود، تاكيد كرد: در اين اوقات، خطر ابتلاي افراد به ‌ويژه كودكان و سالمندان به بيماريها افزايش مي‌يابد. كمبود دريافت هر ماده مغذي مي‌تواند بدن را در مقابله با عفونتها از جمله عفونتهاي سرماخوردگي دچار مشكل كند. سوء تغذيه نيز باعث كاهش قدرت دفاعي بدن در مقابل عوامل بيماري‌زا مي‌شود.

اين متخصص تغذيه در ادامه تاكيد كرد: افراد مبتلا به سوء تغذيه به منظور پيشگيري از ابتلا به عفونت‌ها بايد مواد غذايي مختلف را به مقدار كافي مصرف كنند. اشخاصي كه از سوء تغذيه رنج نمي‌برند نيزلازم است سيستم دفاعي بدن خود را با مصرف برخي مواد غذايي تقويت كنند.

حسين زاده افزود: بر اساس نتايج برخي مطالعات، در صورت مصرف مواد غذايي موثر بر افزايش ايمني بدن قبل از قرار گرفتن در معرض عفونتها يا 24 ساعت قبل از بروز علايم بيماري، بدن در مقابل بيماري‌ها مقاوم‌تر مي‌شود.

وي با اشاره به مطالعات صورت گرفته درباره نقش مواد غذايي براي مقابله با عوامل بيماري‌زا، گفت: بر اساس نتايج به دست آمده، در صورت گنجاندن گروه‌هاي مختلف مواد غذايي در رژيم غذايي روزانه احتمال ابتلا به عفونت‌ها كاهش مي‌يابد. بر اساس نتايج برخي از مطالعات، مصرف آنتي اكسيدانها مانند ويتامين‌هاي A و C و E مقاومت بدن افراد را در مقابل عفونتها افزايش مي‌دهد.

اين متخصص تغذيه افزود: آنتي اكسيدانها در بسياري از ميوه‌ها و سبزيجات وجود دارند. به عنوان نمونه كيوي و مركبات حاوي ويتامين C هستند. علاوه برآن، فلفل دلمه‌اي قرمز منبع خوبي از اين ويتامين C است. مواد غذايي و سبزيجاتي مانند خرمالو، كدو و هويج كه رنگ سبز تيره يا نارنجي دارند، منبع خوبي از بتاكاروتن محسوب مي‌شوند و در مقابل عفونتها مي‌توانند بدن را حفاظت كنند.

وي با اشاره به مطالعات انجام شده درباره سبزيجات گفت:‌ بر اساس نتايج برخي از مطالعات، مصرف كلم بروكلي باعث افزايش قدرت ايمني بدن مي‌شود و اگر به طور خام استفاده شود بيشترين اثر را دارد البته مي‌توان آن را بخارپز كرد. شلغم نيز حاوي ويتامين A، كلسيم، اسيد فوليك و مقداري ويتامين C است. سير هم باعث افزايش مقاومت سيستم ايمني بدن مي‌شود.

اين متخصص با بيان اينكه اثر مصرف مواد غذايي مانند ويتامين C زماني افزايش مي‌يابد كه استفاده از آن با ويتامين‌ها و مواد معدني ديگر همراه شود، توصيه كرد: سالاد را در رژيم غذايي خود بگنجانيم علاوه بر آن ميوه‌ها را به همراه سبزيجات 4 تا 7 بار در طول شبانه روز به عنوان ميان وعده، دسر و پيش از خواب مصرف كنيم. از سوي ديگر اگر تمايل به مصرف ميوه‌ها داريم، انواع مختلف آن‌ها را بخوريم.

اين متخصص تغذيه با اشاره به نقش روي در افزايش قدرت سيستم ايمني بدن اظهار كرد: روي هم در منابع حيواني و هم منابع گياهي يافت مي‌شود. روي موجود در منابع گياهي كمتر جذب بدن مي‌شود. نتايج مطالعات جديد اثر كمتري از «روي» بر افزايش قدرت سيستم ايمني بدن نشان داده‌اند هرچند كه در كشورهايي مانند ايران مردم كمتر از حد نياز روي دريافت مي‌كنند اين در حاليست كه روي در منابع حيواني مانند گوشت و مرغ و منابع گياهي مانند حبوبات يافت مي شود.

وي با اشاره به نقش آلودگي هوا بر قدرت سيستم ايمني بدن گفت: آلودگي هوا يكي از عوامل اكسيدان است كه مي‌تواند بر سيستم ايمني بدن اثر منفي بگذارد بنابراين در مناطق آلوده‌تر خطر ابتلا به عفونتهايي مانند عفونت‌هاي سرماخوردگي بويژه در كودكان بيشتر است. البته مي‌توان با مصرف ميوه و سبزيجات تا حدودي از اثرات آلودگي هوا بر سيستم ايمني بدن كاست.

حسين‌زاده در پايان اظهار كرد: مبتلايان به عفونتهاي سرماخوردگي بايد مايعات بيشتري مصرف كنند البته چاي سبز هم باعث تحريك سيستم ايمني بدن در مقابل عفونت‌ها مي‌شود علاوه بر آن چاي معمولي كمرنگ نيز مفيد است.