۱۳۸۸ اردیبهشت ۱۹, شنبه

دانشمندان در توليد تخمدان انسان در محيط آزمايشگاه از بافت اين عضو، مي توانند امکان مادر شدن را براي زنان مبتلا به سرطان فراهم کند.



موفقيت دانشمندان در توليد تخمدان انسان در محيط آزمايشگاه از بخشي از بافت اين عضو، مي تواند امکان مادر شدن را براي زنان مبتلا به سرطان فراهم کند.
به گزارش تايم آو اينديا، در اين تحقيق تخمدان مصنوعي حاصله ، يک تخمک نابالغ انسان را به تخمک بالغ تبديل کرد.
گروهي از محققان در بيمارستان زنان و کودکان در رود آيلند براي توليد اين تخمدان مصنوعي کار خود را با سلول هاي پوششي theca cells آغاز کردند. اين سلولها پوشش خارجي فوليکول ها را مي سازند که تخمک را نگهداري و پيش ماده استروژن را توليد مي کند.
دانشمندان اين سلول ها را از زنان جواني گرفتند که بنا به دلايل ديگري تخمدانهايشان را از بدنشان خارج کرده بودند. آنها از اين سلولهاي پوششي، يک قالب ژلي شبيه کندوي عسل تهيه کردند که به ساختاري به طول دو ميلي متر رشد يافت.
اين گروه از مايع پيرامون تخمکها در زناني که تحت آي وي اف IVF قرار گرفته بودند،‌ سلول هاي گرانولوزا استخراج کردند. اين سلول ها با توليد هورمون اوستراديول ، به بلوغ تخمک ها کمک مي کند. پژوهشگران براي تبديل اين سلول ها به توده کروي شکل، از يک قالب استفاده کردند و آنها را در حفره هاي کندوي عسل قرار دادند.
در مرحله بعدي، تخمک انساني را که يک هفته از زمان تخمک گذاري آن مي گذشت استخراج کردند و به همراه هورمون تحريک کننده فوليکول که به رشد تخمک کمک مي کند اما در تخمدان ترشح نمي شود، درون اين ساختار قرار دادند.
اين تخمک پس از 72 ساعت به يک تخمک بارور تبديل شد. در اين مرحله يک جسم دو قطبي را توليد کرده بود، اين ساختار کوچک فقط زماني توليد مي شود که تخمک بالغ باشد.
درمان سرطان مي تواند تخمک هاي زنان را نابود کند، از اين رو تخمدان مصنوعي مي تواند فرصت هاي زيادي براي بارداري و مادر شدن در اختيار اين زنان قرار دهد.
در حال حاضر تنها تخمک هاي بالغ پيش از آغاز درمان سرطان از بدن خارج و منجمد مي شود،‌اما درصورتي که امکان بلوغ تخمک ها در بيرون بدن فراهم باشد، مي توان تخمک هاي نابالغ بسياري را ذخيره کرد.
همچنين محققان مي توانند از تخمدان مصنوعي براي آزمايش تاثيرات سموم بالقوه بر روي تخمک هاي بالغ
استفاده کنند.
گام بعدي شناخت اين مساله خواهد بود که آيا اين تخمدان مي تواند تخمک هاي نابالغ تر موسوم به سلول هاي ابتدايي تخمک را که تعداد آنها در بدن زنان به هزاران سلول مي رسد، به مراحل بلوغ برساند يا خير.
مجري اين تحقيقات اميدوار است تخمک هاي بسيار نابالغ را گرفته ، آنها را رشد داده و به مرحله بلوغ برساند.
کروتز يکي ديگر از پژوهشگران اين تيم معتقد است عمل بالغ سازي را مي توان طي 10 روز به انجام رساند که با زمان 280 روز و يا بيشتر که در بدن زنان انجام مي شود قابل مقايسه است. به نظر مي رسد تخمک ها در خارج از بدن سريعتر بالغ مي شوند که دليل آن مي تواند نبود هرگونه عوامل بازدارنده اين روند در تخمدان مصنوعي نسبت به داخل بدن باشد.
تحقيقات اخير نشان مي دهد اگرچه زناني که تخمدانهايشان را از بدن خارج مي کنند کمتر به سرطان سينه مبتلا مي شوند، اما احتمال اينکه به بيماري قلبي مبتلا شوند، بيشتر از زناني است که تخمدانهايشان را حفظ مي کنند و احتمال مرگ اين افراد نيز بيشتر است.
نتايج اين تحقيقات در نشريه نيوساينتيست منتشر شده است.