۱۳۸۸ اردیبهشت ۲۹, سه‌شنبه

توصیه های تغذیه ای برای کنکوری ها


يك متخصص تغذيه گفت: دانش‌آموزان در دوران كنكور مي‌توانند وعده‌هاي غذايي را به 5 تا 6 وعده غذايي سبك و كم حجم تقسيم كنند.


مرتضي صفوي میگوید : در دوران كنكور دانش‌آموزان به دليل استرس امتحان، برنامه غذايي عادي آن‌ها تغيير مي‌كند. دانش‌آموزان بايد توجه داشته باشند كه تنوع و تعادل غذايي خود را در دوران كنكور حفظ كند.
وي گفت: اگر دانش‌آموزان در اين دوران تنوع و تعادل غذايي خود را حفظ نكنند. دچار كمبود انرژي مي‌شود. تمركز و يادگيري آن‌ها در هنگام درس خواندن كاهش پيدا مي‌كند.
اين متخصص تغذيه اضافه كرد: استرس موجب پرخوري و گاهي موجب كم‌خوري مي‌شود. دانش‌آمزان بايد در روز هر 3 وعده غذايي را مصرف كنند و وعده‌اي را حذف نكنند. استرس در اين دوران مشكلاتي از قبيل نفخ شكم، يبوست ايجاد مي‌كند كه با مصرف سبزي مي‌توان از اينها جلوگيري كرد.
صفوي افزود: دانش‌آموزان در دوران كنكور مي‌توانند وعده‌هاي غذايي را به 5 تا 6 وعده غذايي سبك و كم حجم تقسيم كنند. در غذاهاي خود از شير، لبنيات، آب ميوه و غذاهايي كه سرشار از گروه B استفاده كنند.
اين متخصص تغذيه اضافه كرد: دانش‌آموزان از غذاهاي پرحجم استفاده نكنند به دليل اين‌كه دچار خواب‌آلودگي و كسالت مي‌شوند و مانع از درس خواندن دانش‌آموزان مي‌شود. وعده غذايي صبحانه را حذف نكنند.‌ 25 درصد از انرژي دريافتي روزانه از خوردن صبحانه تأمين مي‌شود. در صبحانه بايد انواع مواد غذايي مانند شير، لبنيات، تخم مرغ و نان خورده شود.
وي افزود: از قندهاي ساده زياد استفاده نكنند چون بر اثر خوردن قند ساده، انسولين در خون زياد ترشح مي‌شود كه باعث افتادن قند مي‌شود و افرادي كه در زمان كنكور از قندهاي ساده، شكلات استفاده مي‌كنند سبب ترشح انسولين بيش‌تر در خون آن‌ها و در نتيجه موجب افت قند خون در آن‌ها مي‌شود. در زمان امتحان از خوردن قند‌هاي ساده پرهيز كنند.
اين متخصص تغذيه اضافه كرد: دانش‌آموزان در وعده‌هاي غذايي از كربوهيدات‌ها مانند نان، غلات، سبوس مصرف كنند به دليل آنكه قند آن به مرور زمان وارد خون مي‌شود. از لبنيات مانند ماست، شير به دليل كلسيم فراواني كه دارد و براي سيناپس‌هاي عصبي مفيد است استفاده كنند كه سبب آرامش اعصاب در دانش‌آموز مي‌شود. ماست به دليل داشتن اسيد لاكتيك سبب آرامش و كاهش استرس در فرد مي‌شود.
وي گفت: دانش‌آموزان هفته‌اي دوبار از ماهي مصرف كنند به دليل وجود اسيد چرب امگا 3 سبب كاهش كم خوني و موجب بالا رفتن يادگيري افراد مي‌شود و بر ذهن آن‌ها تأثير مثبت مي‌گذارد.
صفوي افزود: دانش‌آموزان در اين دوران از غذا‌هاي حاوي آهن مانند گوشت قرمز، جگر، مغز، سبزي‌ها و تخم مرغ استفاده كنند كه سبب شادابي از بين رفتن كسالت در افراد مي‌شود.
اين متخصص تغذيه گفت: براي تقويت ذهن دانش‌آموزان ويتامين‌هاي B و D استفاده كنند. ويتامين C در سبزي‌ها، گوجه فرنگي، فلفل دلمه و از ميوه‌ها مانند پرتقال، ليموشيرين و كيوي وجود دارد. ويتامين‌هاي گروه D براي آرامش اعصاب اهميت دارد كه در جوانه‌ها غلات، جگر، تخم مرغ وجود دارد.
وي افزود: دانش‌آموزان در اين دوران از قرص‌هاي مكمل مولتي ويتامين براي جبران از دست رفتن ويتامين‌هاي بدن استفاده كنند كه بهترين زمان مصرف مولتي‌ويتامين‌ها ساعت 10 صبح يا 8 شب است.