۱۳۸۸ فروردین ۱۱, سه‌شنبه

كمردرد و كمبود ويتامين

دردهاي مزمن و طولاني، ولو خيلي هم شديد نباشند، گاه آزاردهنده‌تر از دردهاي شديد و گذرا هستند.
ناشناخته بودن علت اصلي اين دردها هم خود مزيد بر علت است و آزار آنها را بيشتر مي‌كند.
به تازگي مطالعه‌اي انجام شده كه رابطه كمبود ويتامين D را با برخي انواع اين دردها، مشخص كرده كه منشا عضلاني اسكلتي، دارند.
اين مطالعه جديد نشان داده كه حداقل در زنان مسن، كمردرد مي‌تواند ناشي از كمبود اين ويتامين باشد.خبرگزاري رويترز اين مطالعه محققان دانشگاه دل‌آور را چنين گزارش كرده است كه آنها سطح خوني ويتامين D را در گروهي از مردان و زنان با حداقل سن ۶ سال اندازه‌گيري كردند.
اينها افرادي بودند كه هر كدام حداقل در يك نقطه از بدن‌شان، دردي با شدت متوسط و بيشتر حس مي‌كردند. در ۵۸ درصد زنان مورد مطالعه و در ۲۷ درصد مردان مورد مطالعه، كمبود ويتامين مشاهده شد.
وقتي نتايج به لحاظ آماري تحليل شدند، در گروه مردان رابطه معني‌داري بين كمبود ويتامين و درد مزمن يافت نشد، اما مشخص شد كمبود ويتامين باعث ۲ برابر شدن احتمال بروز درد در زنان مي‌شود.
محققان مي‌گويند نرمي استخوان ناشي از كمبود ويتامين، احتمالا باعث انعطاف‌پذيري و كشش نامناسب ستون فقرات و در نهايت درد آن مي‌شود.
پيش از اين نيز البته در مطالعات گوناگون، از رابطه انواع دردهاي عضلاني و اسكلتي با كمبود ويتامين D سرنخ‌هايي به دست آمده بود، اما هنوز نتايج قطعي و قابل‌استنادي در اين باره به دست نيامده است.
اما اين دردها، تنها مواردي از تاثير كمبود ويتامين D در بروز بيماري‌ها نيستند. كمبود اين ويتامين، علاوه بر اخلال در ساختار استخوان‌ها، نشان‌دهنده مشكل جدي‌تري در بدن هم مي‌تواند باشد.
چنان‌كه از جمع‌بندي برخي مطالعات مي‌توان نتيجه گرفت كه احتمالا بتوان كمبود ويتامين D را به نوعي شاخص براي وضعيت التهابي بدن تفسير كرد. اين وضعيت، در واقع پاسخ نابجاي سيستم ايمني بدن است كه مي‌تواند منشا بروز طيف وسيعي از بيماري‌ها باشد.
سرطان‌ها، گروهي از اين بيماري‌ها هستند كه به ويژه در مورد رابطه سرطان سينه و كمبود ويتامين D مطالعاتي انجام شده و نتايج اوليه‌اي هم به دست آمده است.
بيماري ديگري كه رابطه كلي آن با كمبود اين ويتامين تا حدي روشن شده، بيماري مولتيپل اسكلروزيس است كه البته هنوز به نتيجه قطعي نرسيده است.