۱۳۸۸ فروردین ۱۷, دوشنبه

مصرف ويتامين E خطر بروز سكته‌ قلبي را 77 درصد كاهش مي‌دهد


یک متخصص تغذیه گفت :آنتي‌اكسيدان‌ها مي‌توانند باعث پيشگيري از امراض قلبي و عروقي ‌شوند و مصرف ويتامين E مي‌تواند خطر بروز سكته‌هاي قلبي خفيف را تا 77 درصد كاهش دهد.
سيد ضياءالدين مظهری : چنين وانمود شده كه مي‌توان هر اندازه كه مي‌خواهيم از قرص‌ها و مكمل‌ها استفاده كرد و اين باور وجود دارد كه همه آنها براي سلامت بسيار موثر و بهترين عامل پيشگيري از امراض مختلف هستند.

وي ادامه داد: در بهترين حالت آنتي اكسيدانهاي سنتتيك (تركيبي) كه به عنوان مكمل‌هاي غذايي به فروش مي‌رسند، به ندرت مفيد واقع شده و تقريباً در اكثر حالات كوچكترين تاثيري در بهبود يا پيشگيري از امراض ندارند.

اين متخصص تغذيه در خصوص ماهيت و نقش راديكال‌هاي آزاد در تركيبات شيميايي،گفت: راديكال‌هاي آزاد تركيبات شيميايي ناپايداري هستند كه براي تثبيت خود احتياج دارند با مولكول‌هاي ديگري مانند قندها، پروتئين‌ها، چربي‌ها و DNA بياميزند كه اين امر سبب اكسيداسيون و تخريب اين مولكول‌ها مي‌‌شود (از ديد بيولوژيك مي‌توان گفت باعث زنگ زدگي ساير مولكول‌هاي مي‌شوند).

وي در ادامه افزود: بديهي است ادامه اين روند آزاد شدن، راديكال‌هاي جديدي را به دنبال خواهد داشت كه به نو به خود به ساير مولكول‌ها حمله كرده و يك عكس‌العمل زنجيره‌اي مخرب را به وجود خواهند آورد كه اين راديكال‌ها مي‌توانند، به رگ‌هاي خوني و بافت عصبي صدمه وارد كرده و در صورت آسيب رسانيدن به DNA موجب بروز تومورها و ايجاد بافت‌هاي سرطاني شوند‌.

وي گفت: اوزون، دود سيگار، مواد آلوده كننده اتمسفر (هواي زيست)، اشعه ايكس، ميكروب‌هاي عفوني، ويروس‌ها، مواد صنعتي و شيميايي متعدد و همين طور تمرينات بدني سنگين همه باعث توليد راديكال‌هاي آزاد در بدن مي‌‌شوند.

دانشمندان از مدت‌ها پيش آگاه بودند كه افرادي كه از ميوه‌ها و سبزي‌ها كمتر از ديگران مصرف مي‌كنند به امراض ناشي از راديكال‌هاي آزاد مبتلا مي‌شوند.

مظهري ادامه داد: پژوهشگراني كه در رابطه با راديكال‌هاي آزاد و بيمار‌ي‌زايي آن‌ها مطالعه مي‌كنند، چنين نتيجه‌گيري كرده‌اند كه به دليل اينكه آنتي اكسيدان‌ها يك نوع دفاع موثر در برابر صدمه‌‌هاي ناشي از راديكال‌هاي آزاد محسوب مي‌شوند، پس از مصرف عنوان مكمل غدايي يا افزودن آنها در مواد غذايي غني شده مي‌توانند به طور طبيعي مانع اثرات اكسيداسيون در ارگانيسم شده و در پيشگيري از بروز بيماري‌هاي مختلف و كند كردن روند پيري هم موثر واقع شود.

از آنتي‌اكسيدان‌هاي معروف و پر مصرف مي‌توان به ويتامين E، ويتامين C و ليفنول‌ها و فلاونوئيد و از كاروتنوئيدها به بتاكاروتن و ليكوپن اشاره كرد. اين متخصص تغذيه با اشاره در انستيتوي سرطان آمريكا يكسري آزمايش‌ها براي ثابت كردن تاثير قرص‌هاي بتاكاروتن و ويتامين A در جلوگيري از بروز سرطان انجام گرفته افزود: در سال 1994 اين انستيتو اولين سري پژوهش‌هاي خود را در ميان 18هزار نفر كه به علت اعتياد به سيگار و يا تماس با پنبه نسوز در محيط كار، بيشتر احتمال بروز سطان در آنها وجود داشت، شروع نمود. در مدت زمان انجام اين پژوهش به پنجاه درصد از افراد گروه مطالعه قرص‌هاي بتاكاروتن و ويتامين A به عنوان مكمل غذايي و به گروه دوم (50 درصد ديگر) فقط دارو نما داده شد. پس از 21 ماه مطالعه و بررسي، پژوهشگران با تعجب دريافتند كه درصد بروز سرطان در گروه اول حدود 28 درصد بيشتر بوده و درصد افرادي كه در نتيجه بروز سرطان فوت كرده بودند حدود 17 درصد افزايش يافته بود و اين نتايج براي پژوهشگران باوركردني نبود كه مصرف آنتي اكسيدان‌ها نه تنها نتيجه مثبتي به بار نمي‌آورد بلكه مي‌تواند براي سلامت خطرناك هم باشد.

بررسي‌هاي بعدي نيز نتايج فوق را تائيد و بالاخره در سال 2006 يك گروه از متخصصين چنين نتيجه‌گيري كردند كه نه تنها هيچگونه دليل علمي مبني بر مفيد بودن مصرف بتاكاروتن وجود ندارد، بلكه بعضي افراد به ويژه افراد معتاد به دخانيات بايد از مصرف آنتي اكسيدان‌ها جدا خودداري نمايند.

در مطالعات مبني بر مصرف ويتامين E كه يكي از آنتي اكسيدان‌هاي معروف و پرمصرف است و پژوهش‌هاي بسيار وسيع توسط پژوهشگران صورت گرفت كه نشان مي‌دهد مصرف آنتي‌اكسيدان‌ها خطرات امراض قلب و عروق را كاهش مي‌دهد. پژوهشگران حدود 87 هزار و 245 نفر را به مدت 8 سال تحت نظر قرار دادند و نتايج اين بررسي نشان داد افرادي كه رژيم غذايي آنها حاوي ويتامين E زياد است حدود 41درصد كمتر در معرض خطر امراض ناشي از قلب و عروق قرا دارند.

در پايان برنامه پژوهشي، متخصصين اعلام كردند كه ويتامين E برعكس اعتقادات قبلي آنها هيچ‌گونه تاثيري در پيشگيري از سرطان و آلزايمر نداشته و همچنين آنها نتوانستند ثابت كنند كه ويتامين E در داخل اورگانيسم هم از اكسيداسيون LDL جلوگيري مي‌كنند.

وي در خصوص ويتامين C ، گفت: ويتامين C اثري روي راديكال‌هاي آزاد ندارد و در پژوهش وسيع ديگر را كه توسط دانشمندان در مورد سلامت زنان انجام گرفته است چنين مي‌توان استنباط كرد كه مكمل غذايي ويتامين C مي‌تواند باعث افزايش بيماري آترواسكلروز در بعضي از افراد مبتلا به مرض قند باشد.

اين متخصص تغذيه افزود: مكمل‌هاي ويتامين نمي‌توانند جايگزين يك رژيم غذايي حاوي مقادير كافي ميوه‌‌ها و سبزي‌ها شوند. مظهري ادامه داد: افرادي كه داراي يك رژيم غذايي حاوي مقدار زيادي ويتامين C، ويتامين E، پلي فنول و كار و تنوييدها هستند، كمتر در معرض امراض قلبي و عروقي، مرض قند و سرطان قرار مي‌گيرند. وي با اشاره به اينكه ويتامين‌ها و كاروئنوئيدها و بالاخره پلي فنول‌هاي موجود در ميوه‌‌ها و سبزي‌ها قادر به خنثي‌سازي راديكال‌هاي آزاد هستند،افزود: اين مواد به طور محكم در تارهاي ميوه‌ها و سبزي‌ها ثابت گرديده‌اند و در نتيجه زمان بيشتري در معده و روده بزرگ باقي مانده و مي‌توانند با FRO ها (اكسيژن نوزاد) كه به طور مداوم توسط سيستم‌ هاضمه به وجود ميآايند وارد جنگ بشوند.

مظهري در ادامه گفت: مكمل‌هاي تغذيه‌اي كه به صورت مصنوعي و مانند قرص مصرف مي‌شوند، به سرعت هضم شده و قبل از انيكه اثري بر جا بگذارند توسط اورگانيسم دفع مي‌شوند و پژوهشگران عقيده دارند كه تعيين و بررسي نقش و عمل آنتي‌اكسيدان‌ها بسيار پيچيده‌تر از آن است كه به راحتي قابل تشريح باشد. وي افزود: مي‌توان چنين نتيجه گرفت كه آنتي‌اكسيدان‌هاي طبيعي مواد غذايي بدين جهت موثر هستند كه خود نيز مقداري راديكال آزاد را به وجود مي‌آورند.